Свједочење бившег пилота покојног америчког милијардера: Епстиновим авионом летјели Трамп, Клинтон...

Танјуг
Свједочење бившег пилота покојног америчког милијардера: Епстиновим авионом летјели Трамп, Клинтон...

ЊУЈОРК - Бивши пилот покојног америчког милијардера Џефрија Епстина свједочио је данас у Њујорку на суђењу Гислејн Максвел која је оптужена за саучесништво у Епстиновим злочинима.

Епстин је био осумњичен за сексуално злостављање и силовање углавном малољетница.

Пилот Лари Висоски, који је управљао Епстиновим приватним авионом, рекао је да би обично добијао обавјештење ако неко од моћних људи, попут бивших америчких предсједника Била Клинтона или Доналда Трампа, треба да лети Епстиновим авионом, преноси ЦНН.

Он је рекао да је познати виолиниста Јицак Перлман одлетео једном приликом у Мичиген са Епстином на један лјетни умјетнички камп, као и да се са летова сјећа принца Ендрјуа, сенатора из Мејна Џорџа Мичела, сенатора из Охаја Џона Глена и глумца Кевина Спејсија.

Такође је рекао да је превозио Епстина у Колумбус, у Охају, гдје је амерички милијардер такође имао имовину, како би видио милијардера бизнисмена Леса Векснера.

Епстин је о Векснеру говорио као о свом клијенту, али Висоски је рекао да вјерује да су њих двојица били и пријатељи.

Ни за једног од истакнутих путника поменутих у свједочењу Висоског не наводи се да су починили било какво кривично дјело у вези са суђењем које је у току.

Клинтонов портпарол је раније признао да је Клинтон био четири пута у Епстиновом авиону, али да бивши предсједник није знао ништа о Епстиновим „страшним злочинима“.

-У 2002. и 2003. години предсједник Клинтон је укупно четири пута путовао авионом Џефрија Епстина: једном у Европу, једном у Азију и два пута у Африку, што је укључивало заустављања у вези са радом Клинтонове фондације - изјавио је Клинтонов портпарол Анхел Урења 2019. године.

Висоски је свједочио другог дана на суђењу Максвеловој која је оптужена за заверу и сексуалну трговину.

Суђење ће вјероватно пружити увид у загонетни живот Епстина и освијетлити неке од његових веза са личностима високог профила попут Клинтона, Трампа, Била Гејтса и принца Ендрјуа.

Епстин је пронађен мртав у својој затворској ћелији убрзо након хапшења због оптужби за трговину људима 2019. године.

Медицински суд је касније утврдио да је узрок смрти самоубиство вјешањем.

Максвел, особа блиска Епстину, ухапшена је годину касније и изјаснила се да није крива по шест тачака оптужнице, укључујући завјеру и сексуалну трговину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана