Svjedočenje bivšeg pilota pokojnog američkog milijardera: Epstinovim avionom letjeli Tramp, Klinton...

Tanjug
Svjedočenje bivšeg pilota pokojnog američkog milijardera: Epstinovim avionom letjeli Tramp, Klinton...

NjUJORK - Bivši pilot pokojnog američkog milijardera Džefrija Epstina svjedočio je danas u Njujorku na suđenju Gislejn Maksvel koja je optužena za saučesništvo u Epstinovim zločinima.

Epstin je bio osumnjičen za seksualno zlostavljanje i silovanje uglavnom maloljetnica.

Pilot Lari Visoski, koji je upravljao Epstinovim privatnim avionom, rekao je da bi obično dobijao obavještenje ako neko od moćnih ljudi, poput bivših američkih predsjednika Bila Klintona ili Donalda Trampa, treba da leti Epstinovim avionom, prenosi CNN.

On je rekao da je poznati violinista Jicak Perlman odleteo jednom prilikom u Mičigen sa Epstinom na jedan ljetni umjetnički kamp, kao i da se sa letova sjeća princa Endrjua, senatora iz Mejna Džordža Mičela, senatora iz Ohaja Džona Glena i glumca Kevina Spejsija.

Takođe je rekao da je prevozio Epstina u Kolumbus, u Ohaju, gdje je američki milijarder takođe imao imovinu, kako bi vidio milijardera biznismena Lesa Veksnera.

Epstin je o Veksneru govorio kao o svom klijentu, ali Visoski je rekao da vjeruje da su njih dvojica bili i prijatelji.

Ni za jednog od istaknutih putnika pomenutih u svjedočenju Visoskog ne navodi se da su počinili bilo kakvo krivično djelo u vezi sa suđenjem koje je u toku.

Klintonov portparol je ranije priznao da je Klinton bio četiri puta u Epstinovom avionu, ali da bivši predsjednik nije znao ništa o Epstinovim „strašnim zločinima“.

-U 2002. i 2003. godini predsjednik Klinton je ukupno četiri puta putovao avionom Džefrija Epstina: jednom u Evropu, jednom u Aziju i dva puta u Afriku, što je uključivalo zaustavljanja u vezi sa radom Klintonove fondacije - izjavio je Klintonov portparol Anhel Urenja 2019. godine.

Visoski je svjedočio drugog dana na suđenju Maksvelovoj koja je optužena za zaveru i seksualnu trgovinu.

Suđenje će vjerovatno pružiti uvid u zagonetni život Epstina i osvijetliti neke od njegovih veza sa ličnostima visokog profila poput Klintona, Trampa, Bila Gejtsa i princa Endrjua.

Epstin je pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji ubrzo nakon hapšenja zbog optužbi za trgovinu ljudima 2019. godine.

Medicinski sud je kasnije utvrdio da je uzrok smrti samoubistvo vješanjem.

Maksvel, osoba bliska Epstinu, uhapšena je godinu kasnije i izjasnila se da nije kriva po šest tačaka optužnice, uključujući zavjeru i seksualnu trgovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana