Шведска: Рекордан број погинулих у пуцњавама, троје убијено током ноћи

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

СТОКХОЛМ– Три особе су убијене током ноћи у одвојеним инцидентима у Шведској, гдје је у септембру рекордно ескалирало смртоносно насиље, повезано са сукобом између криминалних група.

Касно синоћ 18-годишњи младић је убијен из ватреног оружја у предграђу Стокхолма. Неколико сати касније, један мушкарац је убијен, а други рањен у пуцњави у Јордброу, јужно од шведске престонице, преноси АП.

Рано јутрос женска особа (20) је погинула у експлозији у Упсали, западно од Стокхолма. Експлозију, у којој је оштећено пет кућа, полиција третира као убиство, а шведски медији наводе да жена која је погинула вјероватно није била мета напада.

Три особе, које су приведене, осумњичене су за саучесништво у пуцњави у Јордброу.

Полиција је саопштила да су двије особе ухапшене због експлозије у Упсали.

Број погинулих у сукобима са  ватреним оружјем у септембру порастао на 11, што је највећи мјесечни број у Шведској од када је полиција 2016. почела да води статистику.

Није у потпуности познато да ли су пуцњаве или експлозија међусобно повезани, али шведски медији наводе да су најмање два од три догађаја на неки начин повезана са сукобом између криминалних група, што је све већи проблем у Шведској.

Двије криминалне банде, од којих једну предводи шведско-турски двојни држављанин који живи у Турској, а другу његов бивши сарадник, наводно се боре за превласт око послова са дрогом и оружјем, наводи АП.

Раније ове недјеље, у двије снажне експлозије по становима у централној Шведској  повријеђене су најмање три особе и оштећене зграде, а шеф шведске полиције саопштио да је рат банди донио у земљу "незабиљежен" талас насиља.

Раније ове недјеље, министар правде Гунар Стромер поновио је да ће Шведска повећати казну са три на пет година за посједовање експлозива без дозволе, од 1. априла када нови закон ступи на снагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана