Švedska: Rekordan broj poginulih u pucnjavama, troje ubijeno tokom noći

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

STOKHOLM– Tri osobe su ubijene tokom noći u odvojenim incidentima u Švedskoj, gdje je u septembru rekordno eskaliralo smrtonosno nasilje, povezano sa sukobom između kriminalnih grupa.

Kasno sinoć 18-godišnji mladić je ubijen iz vatrenog oružja u predgrađu Stokholma. Nekoliko sati kasnije, jedan muškarac je ubijen, a drugi ranjen u pucnjavi u Jordbrou, južno od švedske prestonice, prenosi AP.

Rano jutros ženska osoba (20) je poginula u eksploziji u Upsali, zapadno od Stokholma. Eksploziju, u kojoj je oštećeno pet kuća, policija tretira kao ubistvo, a švedski mediji navode da žena koja je poginula vjerovatno nije bila meta napada.

Tri osobe, koje su privedene, osumnjičene su za saučesništvo u pucnjavi u Jordbrou.

Policija je saopštila da su dvije osobe uhapšene zbog eksplozije u Upsali.

Broj poginulih u sukobima sa  vatrenim oružjem u septembru porastao na 11, što je najveći mjesečni broj u Švedskoj od kada je policija 2016. počela da vodi statistiku.

Nije u potpunosti poznato da li su pucnjave ili eksplozija međusobno povezani, ali švedski mediji navode da su najmanje dva od tri događaja na neki način povezana sa sukobom između kriminalnih grupa, što je sve veći problem u Švedskoj.

Dvije kriminalne bande, od kojih jednu predvodi švedsko-turski dvojni državljanin koji živi u Turskoj, a drugu njegov bivši saradnik, navodno se bore za prevlast oko poslova sa drogom i oružjem, navodi AP.

Ranije ove nedjelje, u dvije snažne eksplozije po stanovima u centralnoj Švedskoj  povrijeđene su najmanje tri osobe i oštećene zgrade, a šef švedske policije saopštio da je rat bandi donio u zemlju "nezabilježen" talas nasilja.

Ranije ove nedjelje, ministar pravde Gunar Stromer ponovio je da će Švedska povećati kaznu sa tri na pet godina za posjedovanje eksploziva bez dozvole, od 1. aprila kada novi zakon stupi na snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana