Швајцарски исламисти саучесници у терористичком нападу?

Агенције
Швајцарски исламисти саучесници у терористичком нападу?

БЕЧ - Двојица исламиста који су ухапшени у Швајцарској након терористичког напада у Бечу 2. новембра осумњичени су да су саучесници, односно да су бар знали за планирану акцију терористе Кујтима Фејзулаја који је у главном граду Аустрије убио четири и ранио више од 20 особа.

Ради се о два мушкацарца из Винтертура старости од 25 и 18 година, који су већ дуго дио швајцарске исламистичке сцене.

Доказано је да су прошле године путовали у Беч, гдје су се састали са терористим Фејзулајем, и да су чак и преноћили у његовом стану.

Након што су се његови гости вратили у Швајцарску Фејзулај је покушао у Словачкој, безуспешно, да купи муницију за своју аутоматску пушку.

Постоји сумња да је Фејзулај то оружје добио од саучесника из Швајцарске.

Посебно двојицу мушкараца терети доказни материјал, односно фотографија плана Беча на којој су обиљежена мјеста каснијег злочина у центру града.

Аустријска полиција одмах након терористичког напада покренула је потрагу за могућим саучесницима, али је након више недјеља дошла до закључка да је Фејзулај деловао сам.

Међутим, претпоставља се да је било особа из исламистичке сцене којом се кретао, а које су знале за његове намјере, можда и оне које су га на то подстакле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана