Švajcarski islamisti saučesnici u terorističkom napadu?

Agencije
Švajcarski islamisti saučesnici u terorističkom napadu?

BEČ - Dvojica islamista koji su uhapšeni u Švajcarskoj nakon terorističkog napada u Beču 2. novembra osumnjičeni su da su saučesnici, odnosno da su bar znali za planiranu akciju teroriste Kujtima Fejzulaja koji je u glavnom gradu Austrije ubio četiri i ranio više od 20 osoba.

Radi se o dva muškacarca iz Vintertura starosti od 25 i 18 godina, koji su već dugo dio švajcarske islamističke scene.

Dokazano je da su prošle godine putovali u Beč, gdje su se sastali sa teroristim Fejzulajem, i da su čak i prenoćili u njegovom stanu.

Nakon što su se njegovi gosti vratili u Švajcarsku Fejzulaj je pokušao u Slovačkoj, bezuspešno, da kupi municiju za svoju automatsku pušku.

Postoji sumnja da je Fejzulaj to oružje dobio od saučesnika iz Švajcarske.

Posebno dvojicu muškaraca tereti dokazni materijal, odnosno fotografija plana Beča na kojoj su obilježena mjesta kasnijeg zločina u centru grada.

Austrijska policija odmah nakon terorističkog napada pokrenula je potragu za mogućim saučesnicima, ali je nakon više nedjelja došla do zaključka da je Fejzulaj delovao sam.

Međutim, pretpostavlja se da je bilo osoba iz islamističke scene kojom se kretao, a koje su znale za njegove namjere, možda i one koje su ga na to podstakle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana