Швајцарска "одмзла" 3,4 милијарди франака руске имовине

Танјуг
Швајцарска "одмзла" 3,4 милијарди франака руске имовине

ЦИРИХ - Швајцарска влада је објавила данас да замрзнута руска имовина у тој земљи износи 6,3 милијарде швајцарских франака (6,33 милијарде долара), преноси Ројтерс и додаје да је Швајцарска "одмрзла" укупно 3,4 милијарде франака привремено блокиране руске имовине.

Мајска цифра је, према рачуници британске агенције, мања за 1,2 милијарде франака него 7. априла, када је Швајцарска пријавила износ од око 7,5 милијарди франака замрзнуте руске имовине, при чему је владин званичник Ервин Болинџер указао да су блокирана средства тада смањена за 2,2 милијарде франака. То значи да је Швајцарска деблокирала укупно 3,4 милијарде долара руских средстава, од марта када су уведене санкције Москви због напада на Украјину..

"Не можемо да замрзнемо средства ако немамо довољно основа", рекао је новинарима Болинџер, високи функционер у Државном секретаријату за економске послове (СЕЦО) која надгледа примјену санкција.

Швајцарска, популарна дестинацију московске елите и мјесто за чувања руског богатства, налази се под појачаним притиском да брже идентификује и замрзне имовину више стотина Руса који су под санкцијама.

Хелсиншка комисија у САД, тијело које финансира влада и које се бави питањима безбједности, сарадње и људским правима у Европи, почетком маја је прозвала Швајцарску као "водећег помагача" руског предсједника Владимира Путина и његових пријатеља, који, како је навела комисија, користе "швајцарске законе о тајности да би сакрили и заштитили приходе стечене злочинима".

Швајцарска влада је на "најоштрији могући начин" одбацила те оптужбе, а предсједник те земље Игнацио Касис је у телефонском разговору са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном затражио од владе САД да "одмах коригује ову обмањујућу слику" о Швајцарској, наводи Ројтерс.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана