Švajcarska "odmzla" 3,4 milijardi franaka ruske imovine

Tanjug
Švajcarska "odmzla" 3,4 milijardi franaka ruske imovine

CIRIH - Švajcarska vlada je objavila danas da zamrznuta ruska imovina u toj zemlji iznosi 6,3 milijarde švajcarskih franaka (6,33 milijarde dolara), prenosi Rojters i dodaje da je Švajcarska "odmrzla" ukupno 3,4 milijarde franaka privremeno blokirane ruske imovine.

Majska cifra je, prema računici britanske agencije, manja za 1,2 milijarde franaka nego 7. aprila, kada je Švajcarska prijavila iznos od oko 7,5 milijardi franaka zamrznute ruske imovine, pri čemu je vladin zvaničnik Ervin Bolindžer ukazao da su blokirana sredstva tada smanjena za 2,2 milijarde franaka. To znači da je Švajcarska deblokirala ukupno 3,4 milijarde dolara ruskih sredstava, od marta kada su uvedene sankcije Moskvi zbog napada na Ukrajinu..

"Ne možemo da zamrznemo sredstva ako nemamo dovoljno osnova", rekao je novinarima Bolindžer, visoki funkcioner u Državnom sekretarijatu za ekonomske poslove (SECO) koja nadgleda primjenu sankcija.

Švajcarska, popularna destinaciju moskovske elite i mjesto za čuvanja ruskog bogatstva, nalazi se pod pojačanim pritiskom da brže identifikuje i zamrzne imovinu više stotina Rusa koji su pod sankcijama.

Helsinška komisija u SAD, tijelo koje finansira vlada i koje se bavi pitanjima bezbjednosti, saradnje i ljudskim pravima u Evropi, početkom maja je prozvala Švajcarsku kao "vodećeg pomagača" ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovih prijatelja, koji, kako je navela komisija, koriste "švajcarske zakone o tajnosti da bi sakrili i zaštitili prihode stečene zločinima".

Švajcarska vlada je na "najoštriji mogući način" odbacila te optužbe, a predsjednik te zemlje Ignacio Kasis je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom zatražio od vlade SAD da "odmah koriguje ovu obmanjujuću sliku" o Švajcarskoj, navodi Rojters.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana