Сукоби полиције широм САД: У Џорџији ванредно стање, војска на улицама

Агенције
Сукоби полиције широм САД: У Џорџији ванредно стање, војска на улицама

ВАШИНГТОН – Демонстранти се и даље сукобљавају с полицијом у америчким градовима након што је преминуо афроамериканац Џорџ Флојд којег је хапсила полиција у Минеаполису.

Гувернер Џорџије Брајан Кемп је прогласио ванредно стање у округу Фултон у којем се налази Атланта. То му је омогућило да мобилизује до 500 припадника националне гарде чији је задатак за заштите људе и имовину.

У Атланти су оштећени полицијски објекти, а запаљено је једно полицијско возило. У Даласу је полиција искористила сузавац, а демонстранти су полицајце гађали камењем.

Демонстранти су палили објекте и возила те су се сукобили с полицијом у Њујорку, Лос Анђелесу, Чикагу, Денверу, Хјустону, Луизвилу, Финиксу,Колумбусу и Мемфису.

Полиција се налази испред сједишта полиције у Оукланду гдје су демонстранти такође окупљени. Полиција је наредила окупљеној маси да се разиђе, а након што је упозорење игнорисано, искористила је сузавац.

Пентагон планира послати војну полицију у Минеаполис како би помогла у успостављању реда и мира. Немири у овом граду трају четврту ноћ заредом.

Стотине људи су се окупиле испред Бијеле куће у Вапингтону која је у петак била привремено блокирана, а траже правду због Флојдове смрти.

Сада већ бивши полицајац из Минеаполиса је ухапшен и оптужен за убиство Флојда. На снимку се види Дерек Ковин који кољеном врши притисак на Флојдов врат. Он и још тројица полицајаца су добили отказе.

Амерички предсједник Доналд Трамп је рекао да се ради о "ужасном догађају", а контактирао је и Флојдову породицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана