Sukobi policije širom SAD: U Džordžiji vanredno stanje, vojska na ulicama

Agencije
Sukobi policije širom SAD: U Džordžiji vanredno stanje, vojska na ulicama

VAŠINGTON – Demonstranti se i dalje sukobljavaju s policijom u američkim gradovima nakon što je preminuo afroamerikanac Džordž Flojd kojeg je hapsila policija u Mineapolisu.

Guverner Džordžije Brajan Kemp je proglasio vanredno stanje u okrugu Fulton u kojem se nalazi Atlanta. To mu je omogućilo da mobilizuje do 500 pripadnika nacionalne garde čiji je zadatak za zaštite ljude i imovinu.

U Atlanti su oštećeni policijski objekti, a zapaljeno je jedno policijsko vozilo. U Dalasu je policija iskoristila suzavac, a demonstranti su policajce gađali kamenjem.

Demonstranti su palili objekte i vozila te su se sukobili s policijom u Njujorku, Los Anđelesu, Čikagu, Denveru, Hjustonu, Luizvilu, Finiksu,Kolumbusu i Memfisu.

Policija se nalazi ispred sjedišta policije u Ouklandu gdje su demonstranti takođe okupljeni. Policija je naredila okupljenoj masi da se raziđe, a nakon što je upozorenje ignorisano, iskoristila je suzavac.

Pentagon planira poslati vojnu policiju u Mineapolis kako bi pomogla u uspostavljanju reda i mira. Nemiri u ovom gradu traju četvrtu noć zaredom.

Stotine ljudi su se okupile ispred Bijele kuće u Vapingtonu koja je u petak bila privremeno blokirana, a traže pravdu zbog Flojdove smrti.

Sada već bivši policajac iz Mineapolisa je uhapšen i optužen za ubistvo Flojda. Na snimku se vidi Derek Kovin koji koljenom vrši pritisak na Flojdov vrat. On i još trojica policajaca su dobili otkaze.

Američki predsjednik Donald Tramp je rekao da se radi o "užasnom događaju", a kontaktirao je i Flojdovu porodicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana