Ступио на снагу ембарго ЕУ на руску нафту која стиже морским путем

ГС/Агенције
Ступио на снагу ембарго ЕУ на руску нафту која стиже морским путем

БРИСЕЛ - У поноћ је ступио на снагу ембарго Европске уније на руску нафту која стиже морским путем, а од данас важи и ограничење цијене руске нафте на 60 долара, које су усвојиле ЕУ, Г7 и Аустралија.

Русија је саопштила да не прихвата то ограничење ни по цијену смањења производње.

ЕУ, Г7 и Аустралија увеле су ембарго на руску нафту која стиже преко мора, у настојању да смање финансијску добит Москве и њену способност да финансира рат против Украјине.

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је јуче, поводом ступања на снагу ембарга на извоз сирове руске нафте морским путем у оквиру пакета санкција ЕУ према Русији, да ће то имати утицаја на српску економију, али да је Србија енергетски стабилна земља.

Брнабић је навела да је у овом тренутку, захваљујући напорима предсједника Србије Александра Вучића, Србија енергетски безбједна.

Србија увози сирову нафту морским путем преко нафтовода Јанаф у Хрватској, али више неће моћи тим нафтовом да увози руску нафту због санкција ЕУ према Русији.

За разлику од појединих европских земаља, Србија није добила изузеће.

Јапан је данас примијенио с ограничење цијене за руску сирову нафту, али је од те одлуке изузета нафта која се увози са поља Сахалин-2, саопштила је влада у Токију.

Одлука о изузимању од лимитиране цијене сирове нафте из руског далекоисточног поља Сахалин-2, у којем јапански енергетски оператери имају удео након одласка Шела, донијета је „у свјетлу енергетске безбједности Јапана”, наводи се у саопштењу владе.

Даље мјере у вези са руским нафтним дериватима, које би требало да стартују 5. фебруара 2023, биће објављене касније, додаје се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана