Stupio na snagu embargo EU na rusku naftu koja stiže morskim putem

GS/Agencije
Stupio na snagu embargo EU na rusku naftu koja stiže morskim putem

BRISEL - U ponoć je stupio na snagu embargo Evropske unije na rusku naftu koja stiže morskim putem, a od danas važi i ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara, koje su usvojile EU, G7 i Australija.

Rusija je saopštila da ne prihvata to ograničenje ni po cijenu smanjenja proizvodnje.

EU, G7 i Australija uvele su embargo na rusku naftu koja stiže preko mora, u nastojanju da smanje finansijsku dobit Moskve i njenu sposobnost da finansira rat protiv Ukrajine.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je juče, povodom stupanja na snagu embarga na izvoz sirove ruske nafte morskim putem u okviru paketa sankcija EU prema Rusiji, da će to imati uticaja na srpsku ekonomiju, ali da je Srbija energetski stabilna zemlja.

Brnabić je navela da je u ovom trenutku, zahvaljujući naporima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbija energetski bezbjedna.

Srbija uvozi sirovu naftu morskim putem preko naftovoda Janaf u Hrvatskoj, ali više neće moći tim naftovom da uvozi rusku naftu zbog sankcija EU prema Rusiji.

Za razliku od pojedinih evropskih zemalja, Srbija nije dobila izuzeće.

Japan je danas primijenio s ograničenje cijene za rusku sirovu naftu, ali je od te odluke izuzeta nafta koja se uvozi sa polja Sahalin-2, saopštila je vlada u Tokiju.

Odluka o izuzimanju od limitirane cijene sirove nafte iz ruskog dalekoistočnog polja Sahalin-2, u kojem japanski energetski operateri imaju udeo nakon odlaska Šela, donijeta je „u svjetlu energetske bezbjednosti Japana”, navodi se u saopštenju vlade.

Dalje mjere u vezi sa ruskim naftnim derivatima, koje bi trebalo da startuju 5. februara 2023, biće objavljene kasnije, dodaje se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana