Спор око кримског злата пред холандским апелациним судом

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

АМСТЕРДАМ – Холандски апелациони суд данас је донио одлуку у случају контроле над колекцијом древних златних артефаката са Крима изложених у Холандији када је Русија присајединила полуострво 2014. године.

Међу артеФактима је скитски шљем од пуног злата из 4. вијека прије нове ере и златни украс за врат из 2. вијека нове ере, чија је тежина више од килограма. Присаједињење Крима Русији у марту 2014. изазвало је санкције Запада.

Западне земље и већина остатка свијета признају црноморско полуострво као украјинско, а Кијев жели да се та територија врати. Нижи суд је 2016. године наредио Музеју "Алард Пирсон" да врати археолошко благо, које такође укључује драгуље, шљемове и корице украјинској Влади, а не у окриље четири музеја која су их позајмила.

Русија се жалила на ову одлуку. Апелациони суд је дјелимично преиначио одлуку нижег суда 2019. године, утврдивши да је погрешно пресудио да се само Владе могу полагати право на предмете културне баштине. Универзитет у Амстердаму, власник музеја "Алард Пирсон", рекао је да ће Музеј наставити да чува предмете у складишту док се не ријеше све жалбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана