Spor oko krimskog zlata pred holandskim apelacinim sudom

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

AMSTERDAM – Holandski apelacioni sud danas je donio odluku u slučaju kontrole nad kolekcijom drevnih zlatnih artefakata sa Krima izloženih u Holandiji kada je Rusija prisajedinila poluostrvo 2014. godine.

Među arteFaktima je skitski šljem od punog zlata iz 4. vijeka prije nove ere i zlatni ukras za vrat iz 2. vijeka nove ere, čija je težina više od kilograma. Prisajedinjenje Krima Rusiji u martu 2014. izazvalo je sankcije Zapada.

Zapadne zemlje i većina ostatka svijeta priznaju crnomorsko poluostrvo kao ukrajinsko, a Kijev želi da se ta teritorija vrati. Niži sud je 2016. godine naredio Muzeju "Alard Pirson" da vrati arheološko blago, koje takođe uključuje dragulje, šljemove i korice ukrajinskoj Vladi, a ne u okrilje četiri muzeja koja su ih pozajmila.

Rusija se žalila na ovu odluku. Apelacioni sud je djelimično preinačio odluku nižeg suda 2019. godine, utvrdivši da je pogrešno presudio da se samo Vlade mogu polagati pravo na predmete kulturne baštine. Univerzitet u Amsterdamu, vlasnik muzeja "Alard Pirson", rekao je da će Muzej nastaviti da čuva predmete u skladištu dok se ne riješe sve žalbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana