Шпанија биљежи најтоплије прољеће у историји, очекује се и екстремно вруће љето

Танјуг
Foto: Танјуг

МАДРИД - Шпанија ове године биљежи своје најтоплије прољеће у историји и друго најсушније икада, саопштила је данас национална метеоролошка агенција.

Најновији подаци указују на наставак екстремно високих температура које су биле присутне током 2022. године, што је била најтоплија година икада забиљежена у Шпанији, преноси АП.

Прољетне врућине биле су праћене недостатком кише, што ће погоршати дугорочну сушу у Шпанији, упркос падавинама које су забиљежене током прошлог мјесеца, саопћено је из метеоролошке службе. 

Шпанске власти извијестиле су у уторак да су резервоари у земљи на 47,4 посто капацитета, чиме је настављен тренд опадања.

Из метеоролошке службе су указали да то оставља негативне ефекте на екосистем те медитеранске земље.

„Температуре површинских вода забиљежене 2022. биле су највише још од 1940. године", саопштили су меторолози, уз упозорење да је тај феномен угрозио морски живот и његову способност да се размножава.

Наведено је и да високе температуре имају посљедице и на људско здравље и на екосистеме, у смислу повећане вјероватноће шумских пожара.

Према прогнозама шпанске метеоролошке службе, предстојеће љето ће вјероватно бити „екстремно вруће", иако постоји могућност олујних падавина. 

Шпанска влада је прошлог мјесеца најавила мјере у борби против суше вриједне 2,2 милијарде еура, које укључују финансирање рециклаже воде у градовима и наставак помоћи пољопривредницима.

Шпанија је водећи европски произвођач и извозник свјежег воћа и поврћа, а земља је  у априлу затражила хитна средства од Европске уније на основу лоших прогноза за принос овогодишњих усjева.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана