Španija bilježi najtoplije proljeće u istoriji, očekuje se i ekstremno vruće ljeto

Tanjug
Foto: Tanjug

MADRID - Španija ove godine bilježi svoje najtoplije proljeće u istoriji i drugo najsušnije ikada, saopštila je danas nacionalna meteorološka agencija.

Najnoviji podaci ukazuju na nastavak ekstremno visokih temperatura koje su bile prisutne tokom 2022. godine, što je bila najtoplija godina ikada zabilježena u Španiji, prenosi AP.

Proljetne vrućine bile su praćene nedostatkom kiše, što će pogoršati dugoročnu sušu u Španiji, uprkos padavinama koje su zabilježene tokom prošlog mjeseca, saopćeno je iz meteorološke službe. 

Španske vlasti izvijestile su u utorak da su rezervoari u zemlji na 47,4 posto kapaciteta, čime je nastavljen trend opadanja.

Iz meteorološke službe su ukazali da to ostavlja negativne efekte na ekosistem te mediteranske zemlje.

„Temperature površinskih voda zabilježene 2022. bile su najviše još od 1940. godine", saopštili su metorolozi, uz upozorenje da je taj fenomen ugrozio morski život i njegovu sposobnost da se razmnožava.

Navedeno je i da visoke temperature imaju posljedice i na ljudsko zdravlje i na ekosisteme, u smislu povećane vjerovatnoće šumskih požara.

Prema prognozama španske meteorološke službe, predstojeće ljeto će vjerovatno biti „ekstremno vruće", iako postoji mogućnost olujnih padavina. 

Španska vlada je prošlog mjeseca najavila mjere u borbi protiv suše vrijedne 2,2 milijarde eura, koje uključuju finansiranje reciklaže vode u gradovima i nastavak pomoći poljoprivrednicima.

Španija je vodeći evropski proizvođač i izvoznik svježeg voća i povrća, a zemlja je  u aprilu zatražila hitna sredstva od Evropske unije na osnovu loših prognoza za prinos ovogodišnjih usjeva.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana