Шовин се жали на пресуду за убиство Џорџа Флојда

Танјуг
Foto: Агенције

МИНЕАПОЛИС - Бивши полицајац из америчког града Минеаполис, Дерек Шовин, спремио је жалбу на пресуду суда који га је прогласио кривим за смрт Афроамериканца Џорџа Флојда.

Порота је оцјенила да је Шовин крив за убиство, након што је држао кољено на врату везаног Флојда више од осам минута током хапшења у мају 2020. године, након чега је дошло до великих нереда у САД.

Шовин је у јуну осуђен на 22,5 година затвора, подсјећа Ројтерс. У документу који је предао у четвртак суду, Шовин је поставио 14 питања о кривичном поступку, укључујући и једно које се тиче на одбијање суда да промјени мјесто суђења.

Шовин је рекао да сматра да је судија злоупотријебио своју одлуку када је одбијао захтеве за изузеће пороте током суђења, као и да му је ускратио ново суђење иако је требало то да уради, због, како је описао, "недоличног понашања пороте", која је "очилегно била пристрасна".

Шовин је паралелно поднио захтев да се жалбени поступак одложи док Врховни суд Минесоте не преиспита ранију одлуку да му се ускрати јавни бранилац, који би га заступао приликом жалбе.

Шовин је под заклетвом рекао да нема адвоката у жалбеном процесу. Додао је да нема никаквих прихода осим затворске плате, рекавши да је његов случај плаћало Удружење пензионисаних полицијских службеника Минеаполиса, али је да је престало да му плаћа одбрану након што је проглашен кривим.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана