Šovin se žali na presudu za ubistvo Džordža Flojda

Tanjug
Foto: Agencije

MINEAPOLIS - Bivši policajac iz američkog grada Mineapolis, Derek Šovin, spremio je žalbu na presudu suda koji ga je proglasio krivim za smrt Afroamerikanca Džordža Flojda.

Porota je ocjenila da je Šovin kriv za ubistvo, nakon što je držao koljeno na vratu vezanog Flojda više od osam minuta tokom hapšenja u maju 2020. godine, nakon čega je došlo do velikih nereda u SAD.

Šovin je u junu osuđen na 22,5 godina zatvora, podsjeća Rojters. U dokumentu koji je predao u četvrtak sudu, Šovin je postavio 14 pitanja o krivičnom postupku, uključujući i jedno koje se tiče na odbijanje suda da promjeni mjesto suđenja.

Šovin je rekao da smatra da je sudija zloupotrijebio svoju odluku kada je odbijao zahteve za izuzeće porote tokom suđenja, kao i da mu je uskratio novo suđenje iako je trebalo to da uradi, zbog, kako je opisao, "nedoličnog ponašanja porote", koja je "očilegno bila pristrasna".

Šovin je paralelno podnio zahtev da se žalbeni postupak odloži dok Vrhovni sud Minesote ne preispita raniju odluku da mu se uskrati javni branilac, koji bi ga zastupao prilikom žalbe.

Šovin je pod zakletvom rekao da nema advokata u žalbenom procesu. Dodao je da nema nikakvih prihoda osim zatvorske plate, rekavši da je njegov slučaj plaćalo Udruženje penzionisanih policijskih službenika Mineapolisa, ali je da je prestalo da mu plaća odbranu nakon što je proglašen krivim.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana