Школе на Филипинима затворене због екстремне врућине

СРНА
Школе на Филипинима затворене због екстремне врућине

МАНИЛА - Екстремне врућине захватиле су Филипине, због чега су затворене школе у појединим областима и издата упозорења људима да ограниче вријеме које проводе на отвореном.

Очекује се да ће индекс топлоте током дана достићи ниво "опасности" од 42 степена Целзијусова или више у најмање 30 градова и општина у тој земљи.

Индексом топлоте мјери се доживљени осјећај температуре, узимајући у обзир влажност.

Мјесеци март, април и мај су најтоплији и најсушнији на филипинском архипелагу, а ове године услови су погоршани временским феноменом Ел Нињо, пренио је АФП.

"Толико је вруће да не може да се дише", рекао је Ерлин Тумарон /60/, који ради у приморском љетовалишту у провинцији Кавите, јужно од Маниле. Тамо је температура јуче достигла 47 степени Целзијусових.

Он је додао да је врелина толика да људи нерадо напуштају своје домове и не долазе ни на базене да би се расхладили.

Главни климатолог у државној метеоролошкој служби Ана Солис упозорила је да постоји 50 одсто шансе да се врућине појачају у наредним данима.

"Морамо да ограничимо вријеме које проводимо на отвореном, да пијемо пуно воде, да носимо кишобране и шешире када излазимо напоље", изјавила је Солисова.

Она је додала да је Ел Нињо разлог "екстремне врућине" која погађа дијелове земље. Око половине филипинских провинција званично је захваћено сушом. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана