Њемачкој неопходни радници из иностранства, фали вискостручни кадар

Танјуг
Њемачкој неопходни радници из иностранства, фали вискостручни кадар

БЕРЛИН - Њемачка се суочава са недостатком радне снаге, посебно у висококвалификованом сектору, а претходне године у земљи је било око 570.000 непопуњених радних позиција, пише данас Дојче веле.

Министар рада Хубертус Хајл рекао је да је забринут да ће до 2035. Њемачкој недостајати до седам милиона радника свих квалификација.

У Њемачкој ради 11,5 милиона људи са миграционим поријеклом, од којих скоро половина има и њемачки пасош.

Осим тога, пола милиона људи мигрантског поријекла је на школовању.

Подаци њемачког савезног завода за запошљавање показују да у грађевинарству и области хигијене и одржавање чистоће око 30 одсто запослених имају страни пасош.

У многим академским професијама удио страних радника је већ веома висок, а око 14 одсто љекара нема њемачко држављанство.

-Потребна нам је миграција -  каже стручњак за тржиште рада Херберт Брикер са Института за тржиште рада и професионална истраживања.

Он сматра да чак и долазак људи са ниским квалификацијама може бити економски исплатив.

Појединачно, такви миргранти су нето примаоци државних давања јер не зарађују довољну пензију и у старости зависе од социјалних давања, али је њихов рад важан за успјех њемачких фирми.

Студије показују да се повећава извоз у земље поријекла миграната, као и трансфер знања и иновације такође иду руку под руку са миграцијом.

Према студији Њемачког економског института, 13 одсто свих патената у Немачкој су пријавили проналазачи страног поријекла.

У информационо-комуникационим технологијама странци чине 23 одсто запослених.

Научне студије показују да мигранти у просјеку зарађују мање од Нијемаца и да имају већи ризик да буду привремено незапослени и да као резултат тога, у просјеку имају мање пензије.

-Главни проблем није миграција, већ превелике бенефиције за особе са ниским примањима и незапослене - тврди стручњак за пензије Бернд Рафелхушен са Универзитета у Фрајбургу.

Како каже, будући да су мигранти у просјеку мање квалификовани, они погоршавају овај проблем, због чега је економски биланс миграције негативан.

Рафелхушен притом јасно ставља до знања да не заговара смањење миграције, јер како тврди, Њемачка нема избор због пада наталитета у посљедњих 40 година.

Он заговара довођење младих и образованих странаца у земљу.

Према студији Организације за економску сарадњу и развој, више од 35 одсто имиграната у 2020. било је нискоквалификовано, док је удео висококвалификованих људи био мањи од 30 процената и самим тим испод просјека ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана