Сјеверни ток 2 би могао да почне са радом и без сертификата? Казна - “не више од милион евра”

Г.С.
Сјеверни ток 2 би могао да почне са радом и без сертификата? Казна - “не више од милион евра”

Гасовод Сјеверни ток 2 могао би, под одређеним околностима, да почне да ради и прије завршетка процеса сертификације, пише њемачки лист Ханделсблат.

Извори на које се позива лист указали су да постоје такви примјери да су гасоводи пуштани у рад прије него што су добили сертификат, подсећајући на пројекте НЕЛ и ЕГЛ 401, преноси Спутњик.

Према процјенама њемачке федералне мрежне агенције (БНА) у таквој ситуацији казна би износила “не више од милион евра”.

“То је прихватљива сума. Инвестиције у изградњу Сјеверног тока 2 мјере се десетинама милијарди евра”, наводе аутори чланка, додајући да би овакав сценарио могао да буде привлачан оператору гасовода имајући у виду високе цијене гаса.

“Захваљујући томе Гаспром ће уштедјети на исплатама за транзит гаса преко Украјине”, истиче лист.

БНА, међутим, сматра да су ранији преседани неупоредиви са руским пројектом.

Подсјећања ради, у току је процес сертификације Норд стрим 2 АГ као независног оператера гасовода.

Процес се одвија у двије фазе: прво њемачки регулатор прави нацрт одлуке а потом га процијењује Европска комисија. Читав процес би могао да траје неколико мјесеци. Берлин је од Москве већ добио читаву документацију.

Њемачка Федерална мрежна агенција је већ издала дозволу пољској компанији ПГНиГ за учешће у сертификацији, а захтијев за учешће у овом процесу поднела је и Компанија Оператер ГТС Украјине (ОГТСУ).

Варшава такође жели да испрати да оператер одговара захтјевима Трећег енергетског пакета ЕУ, којима се подразумијевају компаније које се баве производњом и транспортом гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана