Sjeverni tok 2 bi mogao da počne sa radom i bez sertifikata? Kazna - “ne više od milion evra”

G.S.
Sjeverni tok 2 bi mogao da počne sa radom i bez sertifikata? Kazna - “ne više od milion evra”

Gasovod Sjeverni tok 2 mogao bi, pod određenim okolnostima, da počne da radi i prije završetka procesa sertifikacije, piše njemački list Handelsblat.

Izvori na koje se poziva list ukazali su da postoje takvi primjeri da su gasovodi puštani u rad prije nego što su dobili sertifikat, podsećajući na projekte NEL i EGL 401, prenosi Sputnjik.

Prema procjenama njemačke federalne mrežne agencije (BNA) u takvoj situaciji kazna bi iznosila “ne više od milion evra”.

“To je prihvatljiva suma. Investicije u izgradnju Sjevernog toka 2 mjere se desetinama milijardi evra”, navode autori članka, dodajući da bi ovakav scenario mogao da bude privlačan operatoru gasovoda imajući u vidu visoke cijene gasa.

“Zahvaljujući tome Gasprom će uštedjeti na isplatama za tranzit gasa preko Ukrajine”, ističe list.

BNA, međutim, smatra da su raniji presedani neuporedivi sa ruskim projektom.

Podsjećanja radi, u toku je proces sertifikacije Nord strim 2 AG kao nezavisnog operatera gasovoda.

Proces se odvija u dvije faze: prvo njemački regulator pravi nacrt odluke a potom ga procijenjuje Evropska komisija. Čitav proces bi mogao da traje nekoliko mjeseci. Berlin je od Moskve već dobio čitavu dokumentaciju.

Njemačka Federalna mrežna agencija je već izdala dozvolu poljskoj kompaniji PGNiG za učešće u sertifikaciji, a zahtijev za učešće u ovom procesu podnela je i Kompanija Operater GTS Ukrajine (OGTSU).

Varšava takođe želi da isprati da operater odgovara zahtjevima Trećeg energetskog paketa EU, kojima se podrazumijevaju kompanije koje se bave proizvodnjom i transportom gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana