Сијарто: Због погоршања ситуације у Украјини ЕУ се спрема за свјетски рат

Танјуг
Сијарто: Због погоршања ситуације у Украјини ЕУ се спрема за свјетски рат

БУДИМПЕШТА - Као одговор на погоршање ситуације у Украјини, доносиоци одлука у Бриселу “спремају се за свјетски рат упркос неуспјеху стратегије испорука наоружања”, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Говорећи на маргинама састанка министара спољних послова ЕУ у Луксембургу, Сијарто је рекао да је Украјина све више назадује у рату са Русијом, што је, како је  указао “изазвало опасан одговор Брисела и очајничко испоручивање свих војних залиха”, преноси агенција МТИ.

“Ријеч је о стотинама хиљада или милионима комада муниције и оружја у вриједности од више милијарди евра, иако знамо да је та стратегија у последњих неколико година доживјела неуспјех. Испоруке оружја нису нас приближиле миру, напротив, оне могу само да продуже рат и повећају пријетњу од ескалације овог сукоба у свјетски рат”, упозорио је Сијарто.

Он је поновио да је Мађарска дошла до другачијег закључка и залаже се за концепт “оснаживања мировних напора у којима би требало допустити да дипломатија замени испоруке оружја”.

“Ми Мађари смо спремни да разговарамо о мировним плановима. Истовремено, морамо јасно ставити до знања да мировне конференције могу бити успјешне само ако су све зараћене стране за преговарачким столом”, рекао је Сијарто.

Сијарто је изразио забринутост да ће се у тренутку док ЕУ припрема 14. пакет санкција Русији, појачати и притисак на Мађарску, наводи МТИ.

Према његовим ријечима, претходне санкције нанијеле су више штете Европи него Русији, а грађани европских земаља су ти који су платили цијену, укључујући и Мађаре који нису имали никакве везе са ратом.

“Још једном јасно понављам да без обзира на притисак који се врши, нећемо подржати никакве санкције због којих би Мађари плаћали цијену рата”, поручио је Сијарто.

Он је рекао да је у корену разлике између ставова Мађарске и неких других земаља ЕУ то што “политичари у Бриселу и многим другим главним градовима рат (у Украјини) сматрају својим”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана