Sijarto: Zbog pogoršanja situacije u Ukrajini EU se sprema za svjetski rat

Tanjug
Sijarto: Zbog pogoršanja situacije u Ukrajini EU se sprema za svjetski rat

BUDIMPEŠTA - Kao odgovor na pogoršanje situacije u Ukrajini, donosioci odluka u Briselu “spremaju se za svjetski rat uprkos neuspjehu strategije isporuka naoružanja”, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Govoreći na marginama sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, Sijarto je rekao da je Ukrajina sve više nazaduje u ratu sa Rusijom, što je, kako je  ukazao “izazvalo opasan odgovor Brisela i očajničko isporučivanje svih vojnih zaliha”, prenosi agencija MTI.

“Riječ je o stotinama hiljada ili milionima komada municije i oružja u vrijednosti od više milijardi evra, iako znamo da je ta strategija u poslednjih nekoliko godina doživjela neuspjeh. Isporuke oružja nisu nas približile miru, naprotiv, one mogu samo da produže rat i povećaju prijetnju od eskalacije ovog sukoba u svjetski rat”, upozorio je Sijarto.

On je ponovio da je Mađarska došla do drugačijeg zaključka i zalaže se za koncept “osnaživanja mirovnih napora u kojima bi trebalo dopustiti da diplomatija zameni isporuke oružja”.

“Mi Mađari smo spremni da razgovaramo o mirovnim planovima. Istovremeno, moramo jasno staviti do znanja da mirovne konferencije mogu biti uspješne samo ako su sve zaraćene strane za pregovaračkim stolom”, rekao je Sijarto.

Sijarto je izrazio zabrinutost da će se u trenutku dok EU priprema 14. paket sankcija Rusiji, pojačati i pritisak na Mađarsku, navodi MTI.

Prema njegovim riječima, prethodne sankcije nanijele su više štete Evropi nego Rusiji, a građani evropskih zemalja su ti koji su platili cijenu, uključujući i Mađare koji nisu imali nikakve veze sa ratom.

“Još jednom jasno ponavljam da bez obzira na pritisak koji se vrši, nećemo podržati nikakve sankcije zbog kojih bi Mađari plaćali cijenu rata”, poručio je Sijarto.

On je rekao da je u korenu razlike između stavova Mađarske i nekih drugih zemalja EU to što “političari u Briselu i mnogim drugim glavnim gradovima rat (u Ukrajini) smatraju svojim”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana