САД забраниле улазак из земаља jужне Африке због новог соја

Танјуг
САД забраниле улазак из земаља jужне Африке због новог соја

ВАШИНГТОН- САД ће од сљедеће седмице забранити улазак већини путника из осам јужноафричких земаља због забринутости у вези са појавом новог соја вируса корона, откривеног у Јужноафричкој Републици, изјавио је амерички предсједник Џозеф Бајден.

-Као мјера предострожности, док не будемо имали више информација, наређујем додатна ограничења ваздушног саобраћаја из Јужне Африке и седам других земаља. Ова нова ограничења ће ступити на снагу 29. новембра. Како будемо напредовали, наставићу да се руководим оним што савјетују наука и мој медицински тим - поручио је Бајден у саопштењу, преноси Ројтерс.

Како је саопштено из Бијеле куће, ограничења, која ступају на снагу у понедјељак, не забрањују у потпуности летове и не односе се на америчке држављане и оне са сталним боравиштем у САД.

Ограничења се односе на ЈАР, Боцвану, Зимбабве, Намибију, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави, а великом броју оних који нису амерички држављани,а који су били у тим земљама у претходних 14 дана неће бити дозвољен улазак у САД.

САД су међу већим бројем земаља које су донијеле хитне мјере којима се обустављају путовања из јужне Африке након вијести о новој варијанти, названој “омикрон”, за коју је Свјетска здравствена организација поручила да је „забрињавајућа”.

Раније је највиши амерички званичник за заразне болести Ентони Фаучи рекао да САД ужурбано прикупљају податке о новој варијанти ковида 19.

Здравствене власти настоје да утврде да ли је “омикрон” сој преносивији или инфективнији од других варијанти и да ли су вакцине ефикасне против њега.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана