SAD zabranile ulazak iz zemalja južne Afrike zbog novog soja

Tanjug
SAD zabranile ulazak iz zemalja južne Afrike zbog novog soja

VAŠINGTON- SAD će od sljedeće sedmice zabraniti ulazak većini putnika iz osam južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti u vezi sa pojavom novog soja virusa korona, otkrivenog u Južnoafričkoj Republici, izjavio je američki predsjednik Džozef Bajden.

-Kao mjera predostrožnosti, dok ne budemo imali više informacija, naređujem dodatna ograničenja vazdušnog saobraćaja iz Južne Afrike i sedam drugih zemalja. Ova nova ograničenja će stupiti na snagu 29. novembra. Kako budemo napredovali, nastaviću da se rukovodim onim što savjetuju nauka i moj medicinski tim - poručio je Bajden u saopštenju, prenosi Rojters.

Kako je saopšteno iz Bijele kuće, ograničenja, koja stupaju na snagu u ponedjeljak, ne zabranjuju u potpunosti letove i ne odnose se na američke državljane i one sa stalnim boravištem u SAD.

Ograničenja se odnose na JAR, Bocvanu, Zimbabve, Namibiju, Lesoto, Esvatini, Mozambik i Malavi, a velikom broju onih koji nisu američki državljani,a koji su bili u tim zemljama u prethodnih 14 dana neće biti dozvoljen ulazak u SAD.

SAD su među većim brojem zemalja koje su donijele hitne mjere kojima se obustavljaju putovanja iz južne Afrike nakon vijesti o novoj varijanti, nazvanoj “omikron”, za koju je Svjetska zdravstvena organizacija poručila da je „zabrinjavajuća”.

Ranije je najviši američki zvaničnik za zarazne bolesti Entoni Fauči rekao da SAD užurbano prikupljaju podatke o novoj varijanti kovida 19.

Zdravstvene vlasti nastoje da utvrde da li je “omikron” soj prenosiviji ili infektivniji od drugih varijanti i da li su vakcine efikasne protiv njega.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana