САД увеле санкције турском бизнисмену због послова са Ираном

Танјуг
САД увеле санкције турском бизнисмену због послова са Ираном

ВАШИНГТОН - САД су увеле санкције истакнутом турском бизнисмену Ситкију Ајану и мрежи његових компанија, уз оптужбе да је помагао у продаји нафте и прању новца у име Иранске револуционарне гарде, које је Ајан демантовао.

 

Санкцијама су обухваћени и Ајанов син Бахадин Ајан, његов блиски сарадник Касим Озтас, и још двоје турских држављана повезаних са његовим фиирмама, заједно са 26 компанија, укључујуcћи Ајанову холдинг компанију са седиштем у Гибралтару - АСБ групу, преноси Ројтерс.

У саопштењу Министарства финансија САД наводи се да су Ајанове компаније склопиле међународне купопродајне уговоре за иранску нафту, договориле испоруке и помогле у прању новца и прикриле поријекло иранске нафте у име Иранске револуционарне гарде.

-Ајан је склопио пословне уговоре за продају иранске нафте у вриједности од неколико стотина милиона долара са купцима у Кини, Европи и Уједињеним Арапским Емиратима - наводи се у саопштењу.

Ајан је демантовао тврдње САД, у одговору мејлом на Ројтерсов захтјев за коментар.

-Никада нисам радио ни са ким осим са иранским званичним владиним институцијама ни у једном периоду мог живота - рекао је Ајан.

Додаје да је био укључен у две пословне активности са Ираном и то у уговору о трговини нафтом и нафтним дериватима окончаним санкцијама 2010. године и продајом иранске струје Турској од 2009. до 2015. године, која је прекинта због проблема са плаћањем, преноси Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана