SAD uvele sankcije turskom biznismenu zbog poslova sa Iranom

Tanjug
SAD uvele sankcije turskom biznismenu zbog poslova sa Iranom

VAŠINGTON - SAD su uvele sankcije istaknutom turskom biznismenu Sitkiju Ajanu i mreži njegovih kompanija, uz optužbe da je pomagao u prodaji nafte i pranju novca u ime Iranske revolucionarne garde, koje je Ajan demantovao.

 

Sankcijama su obuhvaćeni i Ajanov sin Bahadin Ajan, njegov bliski saradnik Kasim Oztas, i još dvoje turskih državljana povezanih sa njegovim fiirmama, zajedno sa 26 kompanija, uključujucći Ajanovu holding kompaniju sa sedištem u Gibraltaru - ASB grupu, prenosi Rojters.

U saopštenju Ministarstva finansija SAD navodi se da su Ajanove kompanije sklopile međunarodne kupoprodajne ugovore za iransku naftu, dogovorile isporuke i pomogle u pranju novca i prikrile porijeklo iranske nafte u ime Iranske revolucionarne garde.

-Ajan je sklopio poslovne ugovore za prodaju iranske nafte u vrijednosti od nekoliko stotina miliona dolara sa kupcima u Kini, Evropi i Ujedinjenim Arapskim Emiratima - navodi se u saopštenju.

Ajan je demantovao tvrdnje SAD, u odgovoru mejlom na Rojtersov zahtjev za komentar.

-Nikada nisam radio ni sa kim osim sa iranskim zvaničnim vladinim institucijama ni u jednom periodu mog života - rekao je Ajan.

Dodaje da je bio uključen u dve poslovne aktivnosti sa Iranom i to u ugovoru o trgovini naftom i naftnim derivatima okončanim sankcijama 2010. godine i prodajom iranske struje Turskoj od 2009. do 2015. godine, koja je prekinta zbog problema sa plaćanjem, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana