САД широм свијета убијале грешком

Агенције
САД широм свијета убијале грешком

Вашингтон - Предсједник САД Барак Обама извинио се "Љекарима без граница" и Авганистану због смртоносног напада америчке војске на болницу у Кундузу, а Си-Ен-Ен наводи да је тај напад само кап у мору "колатералне штете" у деценијама америчких интервенција широм свијета.

Напад се догодио прије неколико дана када су амерички авиони бомбардовали болницу у Кундузу, граду на сјеверу Авганистана, а убијено је девет љекара и десет пацијената.

Колатерална штета, орвеловски термин који амерички генерали и званичници учестало користе, настао је шездесетих година прошлог вијека. Амерички Си-Ен-Ен је покушао да укаже на "грешке" америчке војске.

 

Вијетнам, 1968. године

 

Амерички авион "фантом Ф-4" бомбардовао је подручје у Вијетнаму које је било под контролом снага Вијетконга. Том приликом гађан је и град Бен Тре, који је постао прва тема глобалне дебате о бомбардовању цивила.

Новинар Асошијетед преса Питер Арнет интервјуисао је неименованог америчког генерала који је тада рекао: "Морали смо да уништимо град како бисмо га спасили."

Осим те, остала је упамћена и изјава генерала Киртиса Лемеја, који је пилотима поручио да "бомбардују Вијетнамце све док их не врате у камено доба". У тој акцији, која је названа "Котрљајући гром", цивилних жртава је било, а тачан број, нажалост, никада није објављен.

 

Ирак, 1991. године

 

Током првог заливског рата амерички авиони бомбардовали су склониште у Амиријаху, предграђу Багдада, и том приликом убили 408 цивила. Си-Ен-Ен наводи да је склониште плански гађано, упркос чињеници да су се у њему налазили цивили. Пентагон и ЦИА су се бранили тврдњом да је склониште заправо било помоћни командни центар и оптужили Садама Хусеина да је "намјерно населио цивиле у то подручје, користећи их као људски штит".

 

Србија, 1999. године

 

Си-Ен-Ен наводи да је током рата на Косову и Метохији НАТО гађао колону Албанаца и том приликом усмртио 73 особе. Алијанса је накнадно признала да је њихов пилот "случајно бацио бомбу на цивиле, јер је мислио да је у питању југословенска војска".

Американци су изазвали бијес Кине након што су током бомбардовања Србије погодили амбасаду те земље, при чему су убијена тројица кинеских држављана, новинара из Пекинга. Тадашњи предсједник Бил Клинтон се извинио и рекао да је у питању "несрећна случајност". Пекинг је бомбардовање назвао "варварским чином", а широм Кине букнули су бројни протести.

Си-Ен-Ен је у свом тексту "заборавио" да наведе бомбардовање зграде РТС-а 23. априла исте године, када је убијено 16 новинара. Амерички новинари на листу "грешака" нису уврстили ни убиство мале Милице Ракић, која је имала свега три године када је погинула од шрапнела током бомбардовања Батајнице. Са листе је изостављено и бомбардовање путничког воза у Грделичкој клисури, када је убијено најмање 14 људи.

 

Авганистан, 2002. године

 

На почетку рата у Авганистану двије америчке летјелице су бомбардовале церемонију вјенчања у централној провинцији Урузган, при чему је погинуло 48  људи.

Пентагон је издао саопштење да су пилоти реаговали на "жестоку противавионску паљбу". Американци су још два пута гађали вјенчања у Авганистану, у јулу и новембру 2010. године, и том приликом усмртили више од 100 људи. У оба случаја америчка војска је изразила дубоко жаљење, рекавши да су мете били талибани, а не цивили.

 

Ирак, 2007. године

 

"Викиликс" је открио да су амерички ратни хеликоптери 2007. године пуцали у групу цивила у Ираку, при чему је погинуло 12 људи, међу којима су била и двојица новинара британског Ројтерса. Међу десетинама рањених било је и двоје дјеце. САД су у почетку негирале злочин, али је онда "Викиликс" објавио снимак. 

Независна истрага

Предсједник "Љекара без граница" Џоан Лију рекла је да је добила извињење од америчког предсједника Барака Обаме због трагичног напада у Кундузу, али да жели покретање независне истраге.

- Понављамо да желимо да америчка влада буде сагласна са независном истрагом коју ће предводити међународна комисија како би се установило шта се десило, како се десило и зашто - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана