Русија најавила могућност блокаде састанка Савјета безбједности

Срна
Foto: принтскрин

ЊУЈОРК- Русија је данас сугерисала да би могла да затражи гласање како би спријечила састанак Савјета безбједности отворен за јавност који треба да буде одржан почетком седмице на захтјев САД ради разговора о гомилању руске војске на граници са Украјином.

"Не могу да се сјетим неке друге прилике када је чланица Савјета безбједности предложила разговоре ради својих неоснованих оптужби и претпоставки као пријетњи по међународни поредак.

Надам се да остале чланице неће подржати ову очигледну представу за јавност која представља срамоту по репутацију Савјета безбједности", рекао је замјеник руског амбасадору у УН Дмитриј Пољански. Амерички амбасадор у УН Линда Томас-Гринфилд јуче је од Савјета безбједности затражила одржавање састанка отвореног за јавност ради разговора о "пријетећем понашању" Русије против Украјине и гомилању руске војске на граници са Украјином и у Бјелорусији.

Било која од чланица Савјета безбједности УН може затражити процедурално гласање за блокирање састанка. Најмање девет гласова је потребно да се организује слично гласање. Кина, Русија, САД, Велика Британија и Француска не могу да уложе вето.

Дипломате УН сматрају да ће сваки покушај неодржавања састанка, највјероватније, бити неуспјешан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана