Rusija najavila mogućnost blokade sastanka Savjeta bezbjednosti

Srna
Foto: printskrin

NjUJORK- Rusija je danas sugerisala da bi mogla da zatraži glasanje kako bi spriječila sastanak Savjeta bezbjednosti otvoren za javnost koji treba da bude održan početkom sedmice na zahtjev SAD radi razgovora o gomilanju ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

"Ne mogu da se sjetim neke druge prilike kada je članica Savjeta bezbjednosti predložila razgovore radi svojih neosnovanih optužbi i pretpostavki kao prijetnji po međunarodni poredak.

Nadam se da ostale članice neće podržati ovu očiglednu predstavu za javnost koja predstavlja sramotu po reputaciju Savjeta bezbjednosti", rekao je zamjenik ruskog ambasadoru u UN Dmitrij Poljanski. Američki ambasador u UN Linda Tomas-Grinfild juče je od Savjeta bezbjednosti zatražila održavanje sastanka otvorenog za javnost radi razgovora o "prijetećem ponašanju" Rusije protiv Ukrajine i gomilanju ruske vojske na granici sa Ukrajinom i u Bjelorusiji.

Bilo koja od članica Savjeta bezbjednosti UN može zatražiti proceduralno glasanje za blokiranje sastanka. Najmanje devet glasova je potrebno da se organizuje slično glasanje. Kina, Rusija, SAD, Velika Britanija i Francuska ne mogu da ulože veto.

Diplomate UN smatraju da će svaki pokušaj neodržavanja sastanka, najvjerovatnije, biti neuspješan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana