Рођаци из Пакистана о новом премијеру Шкотске: Духовита особа и прави господин

Анадолија
Foto: Анадолија

МИАН ЧАНУ - Духовит, особа са којом се лако дружити и прави господин, ријечи су којима пакистански рођаци описују Хумзу Јусафа, који је изабран за првог муслиманског предсједника Владе Шкотске.

Његов стриц Манзир Хусеин провјеравао је школске документе у свом дому у малом граду Миан Чану, у пакистанској сјевероисточној провинцији Пунџаб, када је чуо велике вијести да је Хумза Јусаф изабран за новог вођу Шкотске.

За Хусеина и друге чланове породице који живе у Пакистану то је било очекивано.

"Ову вијест смо очекивали откад смо знали да је то само питање времена, с обзиром на његову (Јусафову) енергичну природу и дубоку укљученост у шкотску политику", рекао је Хусеин.

Испричао је како га је супруга која се тренутно налази у Единбургу телефоном обавијестила да је Хумза изабран за лидера Шкотске националне странке (СНП).

"Била је то узбудљива вијест за мене, али нимало изненађујућа", рекао је за Анадолију.

Јусаф (37) је у сриједу положио заклетву као шести премијер Шкотске, поставши први муслимански лидер било које западноевропске земље.

Замијенио је Николу Стурџен на мјесту шефа Шкотске националне странке (СНП) и постао први муслиман на челу велике британске странке и први припадник етничке мањине вођа децентрализиоване владе у Великој Британији.

Њега су у уторак на мјесто премијера изабрали чланови шкотског парламента.

Yусаф, који се придружио СНП-у 2005. године, био је и први јужноазијски и први муслимански секретар кабинета у шкотској влади.

У мају 2011. године изабран је у шкотски парламент регије Глазгов са 26 година.

Yусаф је рођен у Глазгову у Шкотској 1985. године, а његови дјед и бака су се преселили у ту земљу 1962. из Миан Чануа у Панџабу у Пакистану. 

Његова мајка, такође јужноазијског поријекла, емигрирала је у Шкотску из Кеније.

Јусафова велика породица и даље живи у Миан Чану, који се налази око 250 километара од главног града провинције Лахоре.

Манзур Хусеин који предаје умјетничке предмете у локалној школи рекао је да се Јусафов дјед прво преселио у Кувајт 1960. године заједно са Јусафовим оцем који је имао око 11 година, а након тога у Шкотску.

Дом Јусафових предака налази у прометној улици познатој као "Жељезнички базар" и у лошем је стању. Доњи дио двоспратнице је преуређен у продавнице, док је горњи пропао.

Јусаф је посјетио град својих предака само једном и то 2009. године како би присуствовао вјенчању другог стрица, шкотског држављанина.

"Иако нас је Јусаф физички посјетио само једном, он је и даље у контакту са својим рођацима и другим члановима породице како у Великој Британији тако и Миан Чану", додао је Хусеин.

Јусаф, поријеклом из етничке заједнице Рајпута, остао је 10 дана у Хусеиновој кући у Миан Чану-у 2009. године.

Присјећајући се посјете, Хусеин је испричао да се чинило да је нови вођа Шкотске радознао и искрен према својим коријенима и члановима породице.

"Он је у то вријеме био посланик и дипломирао је политичке науке. Чинио ми се амбициозном особом, која има циљ", рекао је Хусеин.

Рафи Анвар Чохан, рођак Јусафовог оца, сјећа се његовог доброг смисла за хумор.

"Био је духовит и лако се дружити с њим. Примјетио сам да је прави господин", истакао је за Анадолију.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана