Rođaci iz Pakistana o novom premijeru Škotske: Duhovita osoba i pravi gospodin

Anadolija
Foto: Anadolija

MIAN ČANU - Duhovit, osoba sa kojom se lako družiti i pravi gospodin, riječi su kojima pakistanski rođaci opisuju Humzu Jusafa, koji je izabran za prvog muslimanskog predsjednika Vlade Škotske.

Njegov stric Manzir Husein provjeravao je školske dokumente u svom domu u malom gradu Mian Čanu, u pakistanskoj sjeveroistočnoj provinciji Pundžab, kada je čuo velike vijesti da je Humza Jusaf izabran za novog vođu Škotske.

Za Huseina i druge članove porodice koji žive u Pakistanu to je bilo očekivano.

"Ovu vijest smo očekivali otkad smo znali da je to samo pitanje vremena, s obzirom na njegovu (Jusafovu) energičnu prirodu i duboku uključenost u škotsku politiku", rekao je Husein.

Ispričao je kako ga je supruga koja se trenutno nalazi u Edinburgu telefonom obavijestila da je Humza izabran za lidera Škotske nacionalne stranke (SNP).

"Bila je to uzbudljiva vijest za mene, ali nimalo iznenađujuća", rekao je za Anadoliju.

Jusaf (37) je u srijedu položio zakletvu kao šesti premijer Škotske, postavši prvi muslimanski lider bilo koje zapadnoevropske zemlje.

Zamijenio je Nikolu Sturdžen na mjestu šefa Škotske nacionalne stranke (SNP) i postao prvi musliman na čelu velike britanske stranke i prvi pripadnik etničke manjine vođa decentraliziovane vlade u Velikoj Britaniji.

Njega su u utorak na mjesto premijera izabrali članovi škotskog parlamenta.

Yusaf, koji se pridružio SNP-u 2005. godine, bio je i prvi južnoazijski i prvi muslimanski sekretar kabineta u škotskoj vladi.

U maju 2011. godine izabran je u škotski parlament regije Glazgov sa 26 godina.

Yusaf je rođen u Glazgovu u Škotskoj 1985. godine, a njegovi djed i baka su se preselili u tu zemlju 1962. iz Mian Čanua u Pandžabu u Pakistanu. 

Njegova majka, takođe južnoazijskog porijekla, emigrirala je u Škotsku iz Kenije.

Jusafova velika porodica i dalje živi u Mian Čanu, koji se nalazi oko 250 kilometara od glavnog grada provincije Lahore.

Manzur Husein koji predaje umjetničke predmete u lokalnoj školi rekao je da se Jusafov djed prvo preselio u Kuvajt 1960. godine zajedno sa Jusafovim ocem koji je imao oko 11 godina, a nakon toga u Škotsku.

Dom Jusafovih predaka nalazi u prometnoj ulici poznatoj kao "Željeznički bazar" i u lošem je stanju. Donji dio dvospratnice je preuređen u prodavnice, dok je gornji propao.

Jusaf je posjetio grad svojih predaka samo jednom i to 2009. godine kako bi prisustvovao vjenčanju drugog strica, škotskog državljanina.

"Iako nas je Jusaf fizički posjetio samo jednom, on je i dalje u kontaktu sa svojim rođacima i drugim članovima porodice kako u Velikoj Britaniji tako i Mian Čanu", dodao je Husein.

Jusaf, porijeklom iz etničke zajednice Rajputa, ostao je 10 dana u Huseinovoj kući u Mian Čanu-u 2009. godine.

Prisjećajući se posjete, Husein je ispričao da se činilo da je novi vođa Škotske radoznao i iskren prema svojim korijenima i članovima porodice.

"On je u to vrijeme bio poslanik i diplomirao je političke nauke. Činio mi se ambicioznom osobom, koja ima cilj", rekao je Husein.

Rafi Anvar Čohan, rođak Jusafovog oca, sjeća se njegovog dobrog smisla za humor.

"Bio je duhovit i lako se družiti s njim. Primjetio sam da je pravi gospodin", istakao je za Anadoliju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana