Путин: Запад је сатjерао себе у замку; Имамо веома много истомишљеника, али се неки боје да то кажу

ГС
Foto: Архива

МОСКВА- Колективни Запад је сатјерао себе у замку, јер није могао да предвиди тенденције које ће допринијети слабљењу његове глобалне доминације, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

Он је истакао да Русија има веома много истомишљеника, али се само боје да причају наглас.

Руски лидер је данас у сједишту Руске спољнообавештајне службе (СВР) присуствовао обиљежавању стогодишњице руске тајне обавјештајне службе и том приликом истакао да је приоритет службе стратешка прогноза развоја међународних процеса.

„Запад покушава да игнорише реалност која му не одговара, као и формирање мултиполарног свјетског поретка. Неусмњиво је да не може потпуно да игнорише те објективне тенденције. Али, у пракси је његова политика руковођена једним циљем – свим средствима сачувати своју доминацију. Догматизам, терет прошлости и неспремност за суочавање са истином неизбјежно повећавају ризик од даљих непромишљених импулсивних акција Запада. Али, та ситуација, истовремено, Русији открива да има истомишљенике у свету, а знате да је таквих истомишљеника веома много. Истина, неки се боје да подигну главу и да о томе говоре наглас“, објаснио је Путин.

Како је истакао, они о којима он говори, размишљају „приближно као и Русија, мисле као и ми, у ствари“.

„Много је таквих истомишљеника: земаља, људи и народа који желе да иду својим путем, који се темељи на принципима истинске мултилатералности“, додао је он.

Циљеви Спољнообавјештајне службе Русије
 

Путин је нагласио да је међу кључним задацима благовремено извјештавање о иностраним војним и геостратешким плановима који могу представљати пријетњу по Русију. Према његовим ријечима, важно је сагледати ширу слику онога што се дешава у свијету и „дјеловати проактивно“.

Такође је истакао да је један од главних задатака службе добијање информација које доприносе индустријском развоју земље у условима санкција.

Руски предсједник је поручио да пажња СВР не смије да ослаби кад је у питању безбједност руских грађана у иностранству.

Путин је саопштио и да намјерава да један од својих јавних говора посвети анализи развоја ситуације у свијету.

„Сматрам да је неопходно да анализи развоја ситуације у свијету посветим један од својих јавних говора“, истакао је он, преноси Спутњик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана