Putin: Zapad je satjerao sebe u zamku; Imamo veoma mnogo istomišljenika, ali se neki boje da to kažu

GS
Foto: Arhiva

MOSKVA- Kolektivni Zapad je satjerao sebe u zamku, jer nije mogao da predvidi tendencije koje će doprinijeti slabljenju njegove globalne dominacije, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je istakao da Rusija ima veoma mnogo istomišljenika, ali se samo boje da pričaju naglas.

Ruski lider je danas u sjedištu Ruske spoljnoobaveštajne službe (SVR) prisustvovao obilježavanju stogodišnjice ruske tajne obavještajne službe i tom prilikom istakao da je prioritet službe strateška prognoza razvoja međunarodnih procesa.

„Zapad pokušava da ignoriše realnost koja mu ne odgovara, kao i formiranje multipolarnog svjetskog poretka. Neusmnjivo je da ne može potpuno da ignoriše te objektivne tendencije. Ali, u praksi je njegova politika rukovođena jednim ciljem – svim sredstvima sačuvati svoju dominaciju. Dogmatizam, teret prošlosti i nespremnost za suočavanje sa istinom neizbježno povećavaju rizik od daljih nepromišljenih impulsivnih akcija Zapada. Ali, ta situacija, istovremeno, Rusiji otkriva da ima istomišljenike u svetu, a znate da je takvih istomišljenika veoma mnogo. Istina, neki se boje da podignu glavu i da o tome govore naglas“, objasnio je Putin.

Kako je istakao, oni o kojima on govori, razmišljaju „približno kao i Rusija, misle kao i mi, u stvari“.

„Mnogo je takvih istomišljenika: zemalja, ljudi i naroda koji žele da idu svojim putem, koji se temelji na principima istinske multilateralnosti“, dodao je on.

Ciljevi Spoljnoobavještajne službe Rusije
 

Putin je naglasio da je među ključnim zadacima blagovremeno izvještavanje o inostranim vojnim i geostrateškim planovima koji mogu predstavljati prijetnju po Rusiju. Prema njegovim riječima, važno je sagledati širu sliku onoga što se dešava u svijetu i „djelovati proaktivno“.

Takođe je istakao da je jedan od glavnih zadataka službe dobijanje informacija koje doprinose industrijskom razvoju zemlje u uslovima sankcija.

Ruski predsjednik je poručio da pažnja SVR ne smije da oslabi kad je u pitanju bezbjednost ruskih građana u inostranstvu.

Putin je saopštio i da namjerava da jedan od svojih javnih govora posveti analizi razvoja situacije u svijetu.

„Smatram da je neophodno da analizi razvoja situacije u svijetu posvetim jedan od svojih javnih govora“, istakao je on, prenosi Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana