Путин: Подршка Кини у вези са бојкотом ЗОИ у Пекингу

Срна
Foto: Архива

МОСКВА- Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас да Русија и Кина дијеле заједничке вриједности и да су обје одбациле дипломатски бојкот Зимских олимпијских игара у Пекингу који су најавиле поједине западне земље.

САД, Канада, Аустралија и Велика Британија најавиле су да неће слати ниједног државног званичника на Игре због стања људских права у Кини. Власти Кине поручиле су да ће те земље "морати да плате цијену".

Обраћајући се руским олимпијцима током телевизијског виртуелног састанка, Путин је рекао да Русија и њени "кинески пријатељи" дијеле приступ међународном спорту.

"Заједно са Кином се противимо политизацији спорта и демонстративним бојкотима. Подржавамо традиционалне олимпијске вриједности: једнакост и правду прије свега", истакао је Путин.

Путин ће попунити празнину коју су оставиле стране званице на церемонији отварања Зимских олимпијских игара у Пекингу и састаће се са кинеским колегом Си Ђинпингом у кинеској пријестоници.

Русија и Кина су обје под све већим притиском Запада - Москва због јачања војске у близини границе са Украјином, а Пекинг због трговинских питања и људских права.

На Играма у Пекингу, које трају од 4. до 20. фебруара, 212 руских спортиста такмичиће се као представници Руског олимпијског комитета под акронимом "РОЦ", као што су то учинили на Љетним олимпијским играма у Токију прошле године.

Они ће се такмичити без своје заставе и химне због санкција са циљем кажњавање Москве због пружања лажних лабораторијских података међународним органима за борбу против допинга у спорту.

Русији је, такође, одузета застава на Зимским играма у Пјонгјангу 2018. године у Јужној Кореји као казна за допинг који је, наводно, спонзорисала држава на Играма у Сочију 2014. године. Многим Русима је, такође, био забрањен приступ Олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016. године.

Русија је препознала неке недостатке у примјени антидопинг правила, али пориче да води допинг програм који спонзорише држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана