Putin: Podrška Kini u vezi sa bojkotom ZOI u Pekingu

Srna
Foto: Arhiva

MOSKVA- Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija i Kina dijele zajedničke vrijednosti i da su obje odbacile diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu koji su najavile pojedine zapadne zemlje.

SAD, Kanada, Australija i Velika Britanija najavile su da neće slati nijednog državnog zvaničnika na Igre zbog stanja ljudskih prava u Kini. Vlasti Kine poručile su da će te zemlje "morati da plate cijenu".

Obraćajući se ruskim olimpijcima tokom televizijskog virtuelnog sastanka, Putin je rekao da Rusija i njeni "kineski prijatelji" dijele pristup međunarodnom sportu.

"Zajedno sa Kinom se protivimo politizaciji sporta i demonstrativnim bojkotima. Podržavamo tradicionalne olimpijske vrijednosti: jednakost i pravdu prije svega", istakao je Putin.

Putin će popuniti prazninu koju su ostavile strane zvanice na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i sastaće se sa kineskim kolegom Si Đinpingom u kineskoj prijestonici.

Rusija i Kina su obje pod sve većim pritiskom Zapada - Moskva zbog jačanja vojske u blizini granice sa Ukrajinom, a Peking zbog trgovinskih pitanja i ljudskih prava.

Na Igrama u Pekingu, koje traju od 4. do 20. februara, 212 ruskih sportista takmičiće se kao predstavnici Ruskog olimpijskog komiteta pod akronimom "ROC", kao što su to učinili na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine.

Oni će se takmičiti bez svoje zastave i himne zbog sankcija sa ciljem kažnjavanje Moskve zbog pružanja lažnih laboratorijskih podataka međunarodnim organima za borbu protiv dopinga u sportu.

Rusiji je, takođe, oduzeta zastava na Zimskim igrama u Pjongjangu 2018. godine u Južnoj Koreji kao kazna za doping koji je, navodno, sponzorisala država na Igrama u Sočiju 2014. godine. Mnogim Rusima je, takođe, bio zabranjen pristup Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Rusija je prepoznala neke nedostatke u primjeni antidoping pravila, ali poriče da vodi doping program koji sponzoriše država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana