Процурио тајни документ холандских обавјештајаца о паду МХ17: Сад све теорије падају у воду

Танјуг
Процурио тајни документ холандских обавјештајаца о паду МХ17: Сад све теорије падају у воду

Процурио је тајни документ холандске војне обавјештајне и безбједносне службе о истрази пада малезијског авиона на лету МХ17, који је оборен у јулу 2014.

До сада се сматрало да велику одговорност за обарање авиона, у коме су страдали сви путници и чланови посаде, сноси Русија, јер је летјелица оборена изнад територије Украјине, која је била под контролом побуњеника којима је подршку пружала Русија.

Према том документу, до пада авиона МХ17 "Малезија ерлајнза" дошло је у области у којој ракетни системи Бук (руски) нису били распоређени у вријеме трагедије.

Према документу, који је послат холандским тужиоцима, авион МХ17 био је изван домета свих иденфикованих и оперативних украјинских и руских локација на којима су били распоређени системи 9К37М1 Бук М1, преноси Тасс.

Холандски новинар Макс ван дер Верф рекао је да је његов главни закључак да су Холанђани имали информације о "мобилним позицијама Бука током сукоба".
"Ову информацију нисмо видјели раније. И војска, холандска, закључила је да нема информације о било каквим ракетним системима Бук у близини МХ17", навео је он.

Укупно су објављена четири документа, а поред извјештаја о позицијама Бука, објављен је транскрипт разговора између њемачког независног новинара Билија Сикса и аустралијских полицајаца.

Током овог разговора, Сикс је поменуо свједоке који су видјели украјинске борбене авионе на дан несреће. Трећим документом открива се да су аустралијски стручњаци, који су радили на овом случају, анализирали слике које су редиговане.

Четврти документ представља транскрипт разговора између холандских полицајаца и неименованог очевица, који је рекао да је видио два украјинска борбена авиона уочи инцидента. Неколико минута касније, како је навео, чуо је гласан прасак и видио како пада путнички авион.

Авион "боинг 777" оборен је изнад Доњецке области 17. јула на путу од Амстердама до Куала Лумпура. Том приликом погинуло је 298 путника и чланова посаде, међу којима је било држављана 10 земаља.

До сада је истрагу о обарању малезијског авиона водила међународна комисија, на чијем челу је био тим из Холандије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана