Procurio tajni dokument holandskih obavještajaca o padu MH17: Sad sve teorije padaju u vodu

Tanjug
Procurio tajni dokument holandskih obavještajaca o padu MH17: Sad sve teorije padaju u vodu

Procurio je tajni dokument holandske vojne obavještajne i bezbjednosne službe o istrazi pada malezijskog aviona na letu MH17, koji je oboren u julu 2014.

Do sada se smatralo da veliku odgovornost za obaranje aviona, u kome su stradali svi putnici i članovi posade, snosi Rusija, jer je letjelica oborena iznad teritorije Ukrajine, koja je bila pod kontrolom pobunjenika kojima je podršku pružala Rusija.

Prema tom dokumentu, do pada aviona MH17 "Malezija erlajnza" došlo je u oblasti u kojoj raketni sistemi Buk (ruski) nisu bili raspoređeni u vrijeme tragedije.

Prema dokumentu, koji je poslat holandskim tužiocima, avion MH17 bio je izvan dometa svih idenfikovanih i operativnih ukrajinskih i ruskih lokacija na kojima su bili raspoređeni sistemi 9K37M1 Buk M1, prenosi Tass.

Holandski novinar Maks van der Verf rekao je da je njegov glavni zaključak da su Holanđani imali informacije o "mobilnim pozicijama Buka tokom sukoba".
"Ovu informaciju nismo vidjeli ranije. I vojska, holandska, zaključila je da nema informacije o bilo kakvim raketnim sistemima Buk u blizini MH17", naveo je on.

Ukupno su objavljena četiri dokumenta, a pored izvještaja o pozicijama Buka, objavljen je transkript razgovora između njemačkog nezavisnog novinara Bilija Siksa i australijskih policajaca.

Tokom ovog razgovora, Siks je pomenuo svjedoke koji su vidjeli ukrajinske borbene avione na dan nesreće. Trećim dokumentom otkriva se da su australijski stručnjaci, koji su radili na ovom slučaju, analizirali slike koje su redigovane.

Četvrti dokument predstavlja transkript razgovora između holandskih policajaca i neimenovanog očevica, koji je rekao da je vidio dva ukrajinska borbena aviona uoči incidenta. Nekoliko minuta kasnije, kako je naveo, čuo je glasan prasak i vidio kako pada putnički avion.

Avion "boing 777" oboren je iznad Donjecke oblasti 17. jula na putu od Amsterdama do Kuala Lumpura. Tom prilikom poginulo je 298 putnika i članova posade, među kojima je bilo državljana 10 zemalja.

Do sada je istragu o obaranju malezijskog aviona vodila međunarodna komisija, na čijem čelu je bio tim iz Holandije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana