Премијерка потврдила: Италија се повукла из кинеске иницијативе "Појас и пут"

ГС
Foto: Танјуг/АП

Италија се повукла из кинеског пројекта Појас и пут. Италија, једина земља Г7 која се придружила водећој кинеској иницијативи "Појас и пут", напустиће глобални инфраструктурни програм када јој истекне уговор сљедеће године.

Ову информацију потврдила је премијерка Ђорђа Мелони у четвртак. Мелони је међутим нагласила да би Рим могао да одржи добре везе са Пекингом ван програма, који је проширио глобални утицај Кине, истовремено изазивајући забринутост да је неке земље оптеретила дугом којим се не може управљати.

"Мислим да би требало да побољшамо нашу сарадњу са Кином у трговини, економији", рекла је Мелони новинарима, како преноси Ројтерс, у својим првим јавним коментарима о том питању након извјештаја да је Италија саопштила Кини своју одлуку да не продужи пакт након што истекне у марту 2024. "Алат (БРИ) није дао резултате који су се очекивали", додала је она.

Потез Италије долази када је Европска унија кренула у кампању да "уклони ризик" својих ланаца снабдијевања од Кине и обезбиједи осјетљиве технологије након што је блок сматрао Пекинг "системским ривалом" 2019, преноси Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана