Premijerka potvrdila: Italija se povukla iz kineske inicijative "Pojas i put"

GS
Foto: Tanjug/AP

Italija se povukla iz kineskog projekta Pojas i put. Italija, jedina zemlja G7 koja se pridružila vodećoj kineskoj inicijativi "Pojas i put", napustiće globalni infrastrukturni program kada joj istekne ugovor sljedeće godine.

Ovu informaciju potvrdila je premijerka Đorđa Meloni u četvrtak. Meloni je međutim naglasila da bi Rim mogao da održi dobre veze sa Pekingom van programa, koji je proširio globalni uticaj Kine, istovremeno izazivajući zabrinutost da je neke zemlje opteretila dugom kojim se ne može upravljati.

"Mislim da bi trebalo da poboljšamo našu saradnju sa Kinom u trgovini, ekonomiji", rekla je Meloni novinarima, kako prenosi Rojters, u svojim prvim javnim komentarima o tom pitanju nakon izvještaja da je Italija saopštila Kini svoju odluku da ne produži pakt nakon što istekne u martu 2024. "Alat (BRI) nije dao rezultate koji su se očekivali", dodala je ona.

Potez Italije dolazi kada je Evropska unija krenula u kampanju da "ukloni rizik" svojih lanaca snabdijevanja od Kine i obezbijedi osjetljive tehnologije nakon što je blok smatrao Peking "sistemskim rivalom" 2019, prenosi Mondo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana