Предложено велико смањење производње нафте, Мексико блокирао споразум

Срна
Предложено велико смањење производње нафте, Мексико блокирао споразум

РИЈАД - Приједлог за смањење производње нафте за чланице ОПЕК-а и друге произвођаче обухвата десет милиона барела дневно до јула, а потом осам милиона барела до краја године, саопштила је данас Саудијска Арабија.

ОПЕК и други произвођачи нафте састали су се путем видео-конференције, али договор није постигнут након што је Кувајт саопштио да је Мексико блокирао предложени споразум.

Саудијски медији објавили су услове споразума, у којем се, такође, тражи смањење од шест милиона барела дневно на 16 мјесеци од почека 2021. године.

Раније је из Кремља саопштено да су телефоном разговарали руски предсједник Владимир Путин, амерички предсједник Доналд Трамп и саудијски краљ Салман о састанку групе ОПЕК плус и да су потврдили да им је циљ стабилизација глобалне трговине нафтом.

Трамп је навео да су чланице ОПЕК-а и остали произвођачи близу договора, али је Кувајт саопштио да споразум није постигнут због Мексика.

Мексички министар енергетике Росио Нале предложио је потом да његова земља смањи своју дневну производњу нафте за 100.000 барела у наредна два мјесеца.

На састанку министара групе ОПЕК плус он се није сагласио са предложеним смањењима и напустио је разговоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана