Predloženo veliko smanjenje proizvodnje nafte, Meksiko blokirao sporazum

Srna
Predloženo veliko smanjenje proizvodnje nafte, Meksiko blokirao sporazum

RIJAD - Prijedlog za smanjenje proizvodnje nafte za članice OPEK-a i druge proizvođače obuhvata deset miliona barela dnevno do jula, a potom osam miliona barela do kraja godine, saopštila je danas Saudijska Arabija.

OPEK i drugi proizvođači nafte sastali su se putem video-konferencije, ali dogovor nije postignut nakon što je Kuvajt saopštio da je Meksiko blokirao predloženi sporazum.

Saudijski mediji objavili su uslove sporazuma, u kojem se, takođe, traži smanjenje od šest miliona barela dnevno na 16 mjeseci od počeka 2021. godine.

Ranije je iz Kremlja saopšteno da su telefonom razgovarali ruski predsjednik Vladimir Putin, američki predsjednik Donald Tramp i saudijski kralj Salman o sastanku grupe OPEK plus i da su potvrdili da im je cilj stabilizacija globalne trgovine naftom.

Tramp je naveo da su članice OPEK-a i ostali proizvođači blizu dogovora, ali je Kuvajt saopštio da sporazum nije postignut zbog Meksika.

Meksički ministar energetike Rosio Nale predložio je potom da njegova zemlja smanji svoju dnevnu proizvodnju nafte za 100.000 barela u naredna dva mjeseca.

Na sastanku ministara grupe OPEK plus on se nije saglasio sa predloženim smanjenjima i napustio je razgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana