Потврђено: Више од 160 украјинске дјеце пронађено у Њемачкој

СРНА
Потврђено: Више од 160 украјинске дјеце пронађено у Њемачкој

МОСКВА - Више од 160 украјинске дјеце, за које Кијев вјерује да су наводно незаконито одведени у Русију током сукоба у Украјини, пронађено је у Њемачкој, изјавио је начелник украјинске полиције Иван Вихивски.

"Захваљујући нашој сарадњи са њемачким агенцијама за спровођење закона утврђена је локација 161 украјинског дјетета у Њемачкој", навео је Вихивски у саопштењу.

Комесар за права дјетета Русије Марија Лвова-Белова подсјетила је да је Москва више пута скренула пажњу међународне заједнице на "митолошки систем" који је створила Украјина у вези са ђецом наводно одведеном у Русију, "наводећи петоцифрени број и околности које се никада нису догодиле".

"Провјеравајући спискове малољетника који су добијени разним каналима, можемо виђети да су нека ђеца дуго била код куће са родитељима или у другим државама и да се никада нису одвајала од породице", рекла ја Белова.

Белова је додала да украјинска полиција наводно депортовану ђецу треба да тражи и у другим земљама, укључујући и ван ЕУ.

Она је изразила увјерење да ће истина једног дана побиједити и да ће "глобална кампања дезинформација" престати.

Међународни кривични суд /МКС/ са сједиштем у Хагу издао је у марту 2022. године налог за хапшење руског предсједника Владимира Путина и Белове на основу наводне "противправне депортације" украјинске дјеце у Русију.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана