Папа Фрањо: Италијански свештеници и љекари - “свеци из комшилука”

Срна
Папа Фрањо: Италијански свештеници и љекари - “свеци из комшилука”

ВАТИКАН - Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо назвао је “свецима из комшилука” свештенике и медицинско особље који се брину о пацијентима обољелих од заразе Ковид-19.

Он је на Велики четвртак у Катедрали Светог Петра служио вечерњу мису без присуства вјерника због мјера спроведених ради заустављања ширења заразе вирусом корона.

Исте мјере морале су бити спроведене и данас.

Ограничења због вируса корона спријечиле су папу да изврши ритуал прања ногу дргима на Велики четвртак пред Ускрс, што је прошле године учинио у затвору, као знак понизности.

Папа Фрањо је тада прао ноге дванаесторици затвореника, као симбол дјела које је учинио сам Исус Христос са својих 12 апостола пред Тајну вечеру, подсјетио је АП.

Поглавар Римокатоличке цркве изразио је незадовољство због тога што су свештеници изложени клеветама и увредама због скандала у Католичкој цркви са свештеницима педофилима.

“Они понекад не могу да ходају улицом, јер им се говоре ружне ствари у вези са драмом коју проживљавамо и због свештеника који су учинили ружне ствари”, изјавио је папа Фрањо.

Папа је говорио у част сјећања на свештенике који су дали своје животе служећи друге, указујући на оне који су преминули након што су се бринули за болесне у болницама у Италији, у којој је забиљежен највећи број смртних случајева у свијету проузрокованих пандемијом Ковид-19.

“Ових дана је више од 60 њих умрло у Италији бринући се о болесним у болницама. Као и љекара, медицинских техничара. Они су свеци из комшилука”, поручио је папа Фрањо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана