Papa Franjo: Italijanski sveštenici i ljekari - “sveci iz komšiluka”

Srna
Papa Franjo: Italijanski sveštenici i ljekari - “sveci iz komšiluka”

VATIKAN - Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo nazvao je “svecima iz komšiluka” sveštenike i medicinsko osoblje koji se brinu o pacijentima oboljelih od zaraze Kovid-19.

On je na Veliki četvrtak u Katedrali Svetog Petra služio večernju misu bez prisustva vjernika zbog mjera sprovedenih radi zaustavljanja širenja zaraze virusom korona.

Iste mjere morale su biti sprovedene i danas.

Ograničenja zbog virusa korona spriječile su papu da izvrši ritual pranja nogu drgima na Veliki četvrtak pred Uskrs, što je prošle godine učinio u zatvoru, kao znak poniznosti.

Papa Franjo je tada prao noge dvanaestorici zatvorenika, kao simbol djela koje je učinio sam Isus Hristos sa svojih 12 apostola pred Tajnu večeru, podsjetio je AP.

Poglavar Rimokatoličke crkve izrazio je nezadovoljstvo zbog toga što su sveštenici izloženi klevetama i uvredama zbog skandala u Katoličkoj crkvi sa sveštenicima pedofilima.

“Oni ponekad ne mogu da hodaju ulicom, jer im se govore ružne stvari u vezi sa dramom koju proživljavamo i zbog sveštenika koji su učinili ružne stvari”, izjavio je papa Franjo.

Papa je govorio u čast sjećanja na sveštenike koji su dali svoje živote služeći druge, ukazujući na one koji su preminuli nakon što su se brinuli za bolesne u bolnicama u Italiji, u kojoj je zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva u svijetu prouzrokovanih pandemijom Kovid-19.

“Ovih dana je više od 60 njih umrlo u Italiji brinući se o bolesnim u bolnicama. Kao i ljekara, medicinskih tehničara. Oni su sveci iz komšiluka”, poručio je papa Franjo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana