Осумњичени за напад на Руждија изненађен је што је писац преживио

Агенције
Foto: Танјуг/АП

ЊУЈОРК- Хади Матар, мушкарац из Њу Џерзија који је осумњичен да је ножем избо књижевника Салмана Руждија, дао је ексклузиван интервју за Њујорк пост из затвора. Овом листу је рекао да није мислио да ће Ружди прежјивети напад.

"Када сам чуо да је преживио био сам изненађен", рекао је Хади Матар за Њујорк пост у видео-интервјуу из затвора.

Због упозорења свог адвоката, двадесетчетворогодишњак није одговорио на питање да ли је напад извео због фатве покојног иранског врховног вође ајатолаха Хомеинија, бачене због Руждијеве књиге "Сатански стихови".

"Поштујем ајатолаха, мислим да је он велик човјек. То је све што могу рећи о томе", рекао је Матар, додајући да је прочитао само пар страна Руждијеве контроверзне књиге.

"Прочитао сам пар страница, нисам прочитао књигу од корице до корице", навео је Матар.

Ипак, навео је да је на Јутјубу слушао његова предавања. Не волим људе који су тако неискрени, рекао је осумњичени за напад.

Тврди да није био у контакту са Иранском револуционарном гардом, навевши да је дјеловао потпуно сам.

Наводно је још зимус видео објаву на Твитеру којом се најављује Руждијево учешће на трибини.

"Не свиђа ми се тај човјек. Не мислим да је добра особа. Не свиђа ми се, не свиђа ми се много. Напао је ислам, напао је њихова увјерења, систем вјеровања", рекао је Хади Матар.

Књижевник Салман Ружди (75) је прошлог петка избоден ножем у амфитеатру Института "Шатоква", гдје је требало да одржи предавање. Његов агент је рекао да је скинут са респиратора и да му се стање поправља.

Ружди, који је провео године кријући се јер је Техеран уценио његову главу на три милиона долара, избоден је десет пута. Оштећена му је јетра, као и нерви у руци и око.

Хадија Матара је припадник снага безбедности привео готово одмах после напада. Матар је оптужен за покушај убиства и напад, а на суђењу се изјаснио да није крив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана