Osumnjičeni za napad na Ruždija iznenađen je što je pisac preživio

Agencije
Foto: Tanjug/AP

NjUJORK- Hadi Matar, muškarac iz Nju Džerzija koji je osumnjičen da je nožem izbo književnika Salmana Ruždija, dao je ekskluzivan intervju za Njujork post iz zatvora. Ovom listu je rekao da nije mislio da će Ruždi prežjiveti napad.

"Kada sam čuo da je preživio bio sam iznenađen", rekao je Hadi Matar za Njujork post u video-intervjuu iz zatvora.

Zbog upozorenja svog advokata, dvadesetčetvorogodišnjak nije odgovorio na pitanje da li je napad izveo zbog fatve pokojnog iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Homeinija, bačene zbog Ruždijeve knjige "Satanski stihovi".

"Poštujem ajatolaha, mislim da je on velik čovjek. To je sve što mogu reći o tome", rekao je Matar, dodajući da je pročitao samo par strana Ruždijeve kontroverzne knjige.

"Pročitao sam par stranica, nisam pročitao knjigu od korice do korice", naveo je Matar.

Ipak, naveo je da je na Jutjubu slušao njegova predavanja. Ne volim ljude koji su tako neiskreni, rekao je osumnjičeni za napad.

Tvrdi da nije bio u kontaktu sa Iranskom revolucionarnom gardom, navevši da je djelovao potpuno sam.

Navodno je još zimus video objavu na Tviteru kojom se najavljuje Ruždijevo učešće na tribini.

"Ne sviđa mi se taj čovjek. Ne mislim da je dobra osoba. Ne sviđa mi se, ne sviđa mi se mnogo. Napao je islam, napao je njihova uvjerenja, sistem vjerovanja", rekao je Hadi Matar.

Književnik Salman Ruždi (75) je prošlog petka izboden nožem u amfiteatru Instituta "Šatokva", gdje je trebalo da održi predavanje. Njegov agent je rekao da je skinut sa respiratora i da mu se stanje popravlja.

Ruždi, koji je proveo godine krijući se jer je Teheran ucenio njegovu glavu na tri miliona dolara, izboden je deset puta. Oštećena mu je jetra, kao i nervi u ruci i oko.

Hadija Matara je pripadnik snaga bezbednosti priveo gotovo odmah posle napada. Matar je optužen za pokušaj ubistva i napad, a na suđenju se izjasnio da nije kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana