Орбан: Нису потребне санкције, већ хитан прекид ватре и мир

Танјуг
Foto: Танјуг

БУДИМПЕШТА- Мађарска ће убрзати програм за развој своје одбране, изјавио је данас премијер Виктор Орбан.

„Морамо радикално да повећамо наше одбрамбене способности“, саопштио је Орбан за државни радио, преноси Ројтерс.

Он је поновио и да је интерес Мађарске да се рат у сусједној Украјини оконча што прије.

У обраћању након самита НАТО-а, на којем је договорено придруживање Финске и Шведске алијанси, Орбан је рекао да се у Украјини полако манифестује „војна реалност“ пошто ова земља губи много војника сваког дана.

Он је навео да иако се и даље чини да је фронт још увијек удаљен од Мађарске, та ситуација би могла да се промијени, а да његова земља као савезник у НАТО-у, мора да остане изван рата.

„Морамо покренути моторе и убрзати наш програм развоја одбране“, рекао је Орбан.

Мађарски премијер је нагласио да његова влада није вољна да преговара о било каквом потенцијалном ембаргу ЕУ или ограничењима на увоз руског гаса јер би то поткопало економију земље.

"Нису потребне санкције, већ хитан прекид ватре и мировни преговори", рекао је Орбан, уз напомену да је мир потребан и за сузбијање онога што је назвао "ратном инфлацијом".

Мађарска инфлација је двоцифрена упркос ограничењима цијена горива, електричне енергије и основних животних намирница, што је приморало Народну банку Мађарске да у уторак подигне референтну каматну стопу за 185 базних поена на 7,75 одсто, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана