Orban: Nisu potrebne sankcije, već hitan prekid vatre i mir

Tanjug
Foto: Tanjug

BUDIMPEŠTA- Mađarska će ubrzati program za razvoj svoje odbrane, izjavio je danas premijer Viktor Orban.

„Moramo radikalno da povećamo naše odbrambene sposobnosti“, saopštio je Orban za državni radio, prenosi Rojters.

On je ponovio i da je interes Mađarske da se rat u susjednoj Ukrajini okonča što prije.

U obraćanju nakon samita NATO-a, na kojem je dogovoreno pridruživanje Finske i Švedske alijansi, Orban je rekao da se u Ukrajini polako manifestuje „vojna realnost“ pošto ova zemlja gubi mnogo vojnika svakog dana.

On je naveo da iako se i dalje čini da je front još uvijek udaljen od Mađarske, ta situacija bi mogla da se promijeni, a da njegova zemlja kao saveznik u NATO-u, mora da ostane izvan rata.

„Moramo pokrenuti motore i ubrzati naš program razvoja odbrane“, rekao je Orban.

Mađarski premijer je naglasio da njegova vlada nije voljna da pregovara o bilo kakvom potencijalnom embargu EU ili ograničenjima na uvoz ruskog gasa jer bi to potkopalo ekonomiju zemlje.

"Nisu potrebne sankcije, već hitan prekid vatre i mirovni pregovori", rekao je Orban, uz napomenu da je mir potreban i za suzbijanje onoga što je nazvao "ratnom inflacijom".

Mađarska inflacija je dvocifrena uprkos ograničenjima cijena goriva, električne energije i osnovnih životnih namirnica, što je primoralo Narodnu banku Mađarske da u utorak podigne referentnu kamatnu stopu za 185 baznih poena na 7,75 odsto, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana